Barátaimmal fermentáltunk in da house! :)
Figyelem: a csicsóka nyersen csak nagyon ritkán okoz panaszokat, így azok is bátran nekiállhatnak, akiknél emésztési panaszok jelentkeznek a hőkezelt csicsókától!
Hozzávalók:
- Fehér káposzta
- Csicsóka
- Fokhagyma
- Só
Elkészítés:
- Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük.
- Besózzuk, és jól átmasszírozzuk.
- Legalább fél órát állni hagyjuk, míg a káposzta levet nem ereszt.
- A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, és julienne pengével lereszeljük (vagy gyaluljuk, mint a káposztát).
- A fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, és kis darabokra aprítjuk.
- A káposztába belekeverjük a lereszelt vagy legyalult csicsókát és a fokhagyma darabokat.
- Tegyük le az üvegbe a hozzávalókat.
- Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes! Viszonylag semleges ízű savanyúság a végeredmény, ha valaki fokhagymásan szereti, ízlés szerint tegyen hozzá :)
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Lehet, hogy menthetetlen szabálykövető vagyok, de nekem szükségem lenne legalább a káposzta és csicsóka mennyiségének az arányára. Segítene ebben? Mondjuk a só mennyisége sincsen megadva, de hasonló lehet mint a sósvizes uborka (az is fermentált) felöntőleve.
VálaszTörlés