Hozzávalók:
- 3-4 fej cékla
- Egy kisebb fej vörös káposzta
- 5 cm friss gyömbér
- Só
Elkészítés:
- Eltávolítjuk a vörös káposzta külső leveleit, majd a torzsa kivételével legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük.
- Besózzuk a vörös káposztát, és jól átmasszírozzuk, majd legalább fél órát állni hagyjuk, míg levet nem ereszt.
- Közben a céklákat megmossuk, meghámozzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk (nem szerencsés reszelni, mert túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés - az édesebb zöldségek és gyümölcsök esetében - könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat).
- A gyömbért megpucoljuk, és apró darabokra vágjuk.
- Miután a káposzta levet eresztett, összekeverjük a céklával és a gyömbérrel.
- Tegyük üvegbe a keverékünket.
- Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalmas a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Két hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://www.deliciousobsessions.com/2014/07/lactofermented-beet-ginger-sauerkraut/