Hozzávalók:
- 9 db közepes cékla
- 1 ek só
- 4 ek korábban savanyított zöldség leve (ha nincs, akkor tegyünk hozzá még egy evőkanál sót)
- 1 bögre víz (2,4 dl)
- Fűszerek (opcionális): szegfűszeg
Elkészítés:
- Távolítsuk el a céklák levelét, és jól mossuk meg őket. Ne hámozzuk meg őket.
- Süssük meg a céklákat: 150 fokon 3 órát.
- Ha kész, hűtsük le a céklafejeket, és hámozzuk meg őket.
- Vágjuk kisebb szeletekre vagy vékonyabb csíkokra a céklát.
- Elkészítjük a sós oldatot: 1 bögre vízhez 1-2 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat! Ha maradt korábbról savanyított levünk, azt is felhasználhatjuk (én pl. a retek levét szoktam ilyen célra beáldozni).
- Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a céklát (ennél a lépésnél lehet választott fűszert beletenni).
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a cékla a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- 3 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A céklának ezen formája nagyon finom és tápláló köretként, de önmagában is kellemes falatozni. Megőrzi édességét, ugyanakkor egy kicsit pikáns lesz, mert csöppet megsavanyodik. Azoknak is bártan ajánlom, akik nem szeretik a savanyú ízt vagy a savanyúságokat. Ráadásul a levéből finom ital készíthető!
Megjegyzés:
előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó
ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.