Hozzávalók:
- Sárgarépa
- Só
Elkészítés:
- A répákat megpucoljuk, és vékonyabb gerezdekre vágjuk.
- Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
- Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a répagerezdeket.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a répák a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- Három hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A
savanyított sárgarépa tökéletes köretnek, vagy akár rágcsának. A Nagyfiam citromos répának hívja, mert savanyú :)
Megjegyzés:
előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó
ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
nincs fantaziam- milyen követ tehetek nehezekként-- de ha zöldseget tennek,akkor az it is felnyomna a viz- ehhez kérek segitseget-- milyen követ hasznaljak--en olvastam,hogy müanyag zacsjkoban vizet tenni az üvegbe is segit-- köszönöm a valaszt
VálaszTörlésHa keresztben teszel a tetejére pluszban zöldséget, akkor már nem nyomja fel.
VálaszTörlésA leszorítást így teszem: faspatulát teszek keresztbe az üvegbe és palackot megtöltök vízzel, ami belefér a befőttes üvegbe. EZ EGY NAGYOBB ÜVEGRE PRAKTIKUS/ NAGYOBB A SZÁJA/ Faspatula gyógyszertárban kapható.Káposztára alkalmaztam,mert kell,hogy a lé feljöjjön a tetejére!
VálaszTörlés