Hozzávalók:
- 3 nagyobb cékla
- 3 nagyobb alma
- 2 egész csillagánizs
- 1 tk egész szegfűszeg
- 1 tk só
- Korábban savanyított zöldség leve (opcionális)
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a céklát, magozzuk ki az almát, majd aprítsuk fel őket.
- A felaprított céklát és almát jól keverjük össze.
- Adjuk hozzá a csillagánizst és a szegfűszeget, majd alaposan keverjük bele a céklás-almás keverékünkbe.
- Tegyük le egy üvegbe a hozzávalókat. Időnként hintsük meg sóval, majd folytassuk a lerakást.
- Ha kész, nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel.
- Öntsük fel a korábban savanyított zöldség (pl. retek) levével, vagy szűrt vízzel.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az étel a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Öt nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
- Fogyasztás előtt távolítsuk el az ánizs- és szegfűszeg szemeket, majd turmixoljuk össze a céklát és az almát.
Nagyon finom, fűszeres püré a végeredmény! Hidegtálhoz, sültekhez, de önmagában is fenséges!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése