2016. február 20., szombat

Kókuszjoghurt élőkultúrával

Már régóta terveztem, hogy kipróbálom a Hideg Nyalat natúr kókuszjoghurtját élőkultúraként, a kapszulás, illetve por alakú probiotikumok helyett, illetve mellett. Fő szempontom az volt, hogy így jóval magasabb csíraszámú, ezáltal értékesebb joghurt érhető el, mint a korábbi próbálkozásokkal.

Egy bemért Hideg Nyalatban ugyanis nem kevesebb, mint 86 mrd csírát tartalmaz, és mivel szerves környezetben árulják, az idő előrehaladtával még tovább nő ez a szám (viszonyításképpen: egy kapszula Bio-Kult 2 mrd csírát tartalmaz). További pozitívum számomra a Hideg Nyalathoz adagolt prebiotikum kolónia.

Nézzük tehát milyen egy házi kókuszjoghurt készítése élőkultúrával, újraoltással:

Hozzávalók (1 literhez):

- 1 üveg (150 ml) natúr Hideg Nyalat + választott egyéb olyan probiotikumos készítmény, mely más baktériumokat is tartamaz
- 750 ml zsírosabb kókusztej vagy más magtej (mandulatej stb.)
- Sűrítéshez: 
  • 1 ek erősebb (200 bloomos) zselatin - mivel a Hideg Nyalat már be van sűrítve nyílgyökérliszttel. 
Megjegyzés: a 3. újraoltásnál szükség lehet 2 ek zselatinra is a joghurt állagától függően, mivel a joghurt jelentősebben felhígulhat, ahogy az eredeti Hideg Nyalatban található sűrítőanyag arányaiban egyre kevesebb lesz!

  • pektin
  • agar-agar
  • tápióka keményítő vagy nyílgyökérpor
Elkészítés és újraoltás (zselatinnal):

1. Öntsük a kókusztejet egy lábasba, és hevítsük fel 82 fokra, majd hűtsük le 43 fokra, mely a baktériumok számára a legideálisabb hőmérséklet a szaporodásra. Ha éppen akkor főztük a tejet, elég, ha csak lehűtjük. 

Vigyázat! Ha túl melegen adagoljuk hozzá a tejet az élőkultúrához, azzal a hasznos baktériumok nagy része elpusztul!
2. Közben készítsük elő az élőkultúrát:
3. Amikor a tej már kellően lehűlt, gyorsan adagoljuk ki és keverjük be a sűrítőt (ez esetben 1 ek zselatint egy kis tisztított vízzel). Mivel nem forró, de nem is hideg a tej, alaposan el tudjuk keverni a felpuhított zselatint:
4. Tartsuk a kókusztejet 43 fokon 8-12 órát. E célból tehetjük joghurtkészítő gépbe, lassú főzőbe, termoszba,  vagy aszalógépbe is. Akinek egyik sem áll rendelkezésre, tegye radiátorra törölközőbe csavarva, így kicsit tovább tart a folyamat, de ugyanúgy sikeres lesz (saját tapasztalat). 
5. A korábbiakban megszokott látványos savóképződést ebben az esetben a nyílgyökérliszt miatt nem lesz észlelhető, ízre viszont egyértelműen el tudjuk majd dönteni, hogy sikerült-e a joghurtunk. 

6. Ne ijedjünk meg, hogy folyik! Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy a zselatin elvégezhesse a dolgát:

7. Első alkalommal óvatosan kóstolgassuk! Mivel az így elkészült növényi joghurtnak jóval magasabb a csíraszáma, nagyobb adag elfogyasztása könnyebben végződhet hasmenéssel, így mindenkit a fokozatosság elvére bátorítanék (akármennyi finom is a végeredmény).

8. Három-négy napot biztonsággal tarthatjuk a hűtőben.

Újraoltás:

9. Az általunk elkészített 1 liter kókuszjoghurtból mentsünk meg 1-1,5 dl-t.
10. Öntsük fel a hiányzó részt a felmelegített majd lehűtött növényi tejjel.
11. Második alkalommal még nem, de a harmadik alkalommal szükséges lehet a hozzáadott sűrítőanyag megnövelése: 1 ek helyett adjunk hozzá 2 ek zselatint. 
12. Készítsük el a joghurtot a már megismert módon. 
13. Lehűtés után ne ijedjünk meg, ha esetleg beton-állagú joghurtot kapnánk: botmixerrel pürésítsük, így elérhető a megszokott joghurt-állag!

Jó étvágyat!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése