2014. március 21., péntek

Kimcsi, avagy a koreai savanyúság

A koreaiaknak a kimcsi a nemzeti eledele, minden étkezéshez eszik. És milyen igazuk van! Rengeteg változata létezik, ez most egy a sokból, kissé magyarosítva :)

Hozzávalók: 

  • 20 dkg tengeri só
  • 1 kisebb fej káposzta vagy kínai kel
  • 2 sárgarépa
  • 1 jégcsapretek vagy sörretek
  • 6 újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ököl méretű friss gyömbér
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • 2 evőkanál Cayenne bors (elhagyható) 




Elkészítés:
  1. A sót 2 liter vízben feloldjuk, majd a vizet lehűtjük.
  2. Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük. Ha kínai kellel készítjük, daraboljuk 3-5 centisre.
  3. A répákat és a retket gyufaszál méretűre (durvább reszelővel) vágjuk
  4. A hagymákat megpucoljuk.
  5. Ha lehűlt a sós víz, tegyük bele a káposztát, a répát, a retket, és 2 darab újhagymát.
  6. Nehezék alatt (ez lehet egy nagy tányér), hagyjuk állni 4-6 órát, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverjük meg.
  7. Öntsük le a sós vizet, és szűrjük le a zöldségeket. Mossuk át többször, nehogy túl sós maradjon. A sós léből tegyünk félre néhány adagot, ha nem maradna elég folyadék a végére.
  8. Aprítsuk össze alaposan a maradék újhagymát, fokhagymát, gyömbért, paprikát (és borsot).
  9. Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, és jó alaposan masszírozzuk bele a fűszerkeveréket.
  10. ó szorosan tegyük üvegbe a kész masszát. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a félretett sós vízzel. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  11. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  12. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  13. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  14. 4-5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes! Kicsit csípős, de fele ennyi fűszerrel készült már gyerekbarát verzió is! Nagyon nagy kedvencünk!!!!!
 
Vigyázat!! Fogyasztása függőséget okozhat! :)))


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

 

Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods 

7 megjegyzés:

  1. Szeretném kérdezni,hogy az őrölt paprika apróra vágott zöldpaprika vagy szárított őrölt pirospaprika? Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  2. Ez nemjó recept. A hazai típusú piros paprika pl.nem jó bele

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor keszitsd ugy, ahogy neked jo :) egy recept nem attol jo, h mindenkinek megfelel

      Törlés
  3. Ahány ember, annyiféle kimcsi ;)

    VálaszTörlés
  4. A SÓ!!! mennyisége 10szeres. Szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez a mennyiség csak az első 4-6 órás áztatásra szükséges. Tovább kell olvasni a receptet, és akkor látszik, hogy mi lesz ennyi sóval ;)

      Törlés