2014. március 21., péntek

Savanyított zöldségmix

Hozzávalók:

  • Fél fej fehér káposzta
  • Fél fej vörös káposzta
  • 1-2 szál sárgarépa
  • Néhány rózsa karfiol
  • Néhány gerezd fokhagyma


 

Elkészítés:
  1. Eltávolítjuk a káposzták külső leveleit, majd a torzsájuk kivételével legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük őket.
  2. A sárgarépát megpucoljuk, és lereszeljük
  3. Egybeüntjük a legyalult káposztákat és a sárgarépát, és besózzuk a masszát.
  4. Jól átmasszírozzuk a egészet, és legalább fél órát állni hagyjuk, míg a káposzták levet nem eresztenek.
  5. A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, és pucoljunk meg néhány gerezd fokhagymát (ízlésünktől függ mennyit).
  6. Tegyük le az üvegbe a hozzávalókat.
  7. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
  8. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  9. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  10. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre.
  11. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  12. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

Forrás: http://dejavuvilag.blogspot.hu/2013/12/befozes-tartositas-egeszseges.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése