Hozzávalók:
- Hónapos retek
- Só
- Víz
- Fűszerek (opcionális): édeskömény, chili pehely, friss zöldfűszerek, fokhagyma gerezdek
Elkészítés:
- A retket megmossuk és felszeleteljük.
- Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
- Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a retekszeleteket (ennél a lépésnél lehet választott fűszert beletenni).
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a retekszeletek a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- 3 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A retekszeletek az erjedés során kissé megpuhulnak, azonban semleges ízüket megőrzik, ezért jót tesz nekik a fűszerezés. Mi a szimplán sós változatát fasírthoz fogyasztjuk.
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az
esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek,
ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az
egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis
tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az
üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az
ételt.
Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése