Hozzávalók:
- 1 kisebb fej vörös káposzta
- 1 alma (lehet több is, aki úgy szereti)
- Só
- Fűszerek (opcionális): őrölt fahéj, szegfűszeg, kömény
Elkészítés:
- Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük.
- Besózzuk (és fűszerezzük).
- Jól átmasszírozzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk, míg a káposzta levet nem ereszt.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk, és kockákra vágjuk.
- Tegyük le az üvegbe a hozzávalókat: egy réteg káposzta, egy réteg alma, és így tovább.
- Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- 5 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek is tökéletes!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen
kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése