2014. március 21., péntek

Savanyított kelbimbó

Hozzávalók:

  • Kelbimbó
  • Fűszerek (opcionális): oregánó, kakukkfű
  • Víz











Elkészítés:
  1. Eltávolítjuk a kelbimbók külső leveleit, majd félbevágjuk őket, és fűszerezzük (nem kötelező).
  2. Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  3. Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a kelbimbókat.
  4. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a kelbimbók a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  5. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  6. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  7. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  8. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nálunk ez az egyik kedvenc, 9 hónapos Picifiunk is élvezettel szívogatja a levét :)


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

1 megjegyzés:

  1. Nóra, ha én hamarabb megtaláltam volna a blogodat....
    Nem baj jobb később mint soha! Köszi a sok hasznos tanácsot! :-)

    VálaszTörlés