Hozzávalók:
- Kezeletlen citrom
- Só
Elkészítés:
- Vágjuk a citromokat négy részbe.
- Szedjük ki a magokat.
- Dörgöljük be a citrom felületét jó alaposan sóval.
- Rétegezzük a citromokat egy üvegbe.
- Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint szépen ellepi a saját leve. Ha mégsem, pótoljuk a levet szűrt vízzel.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- Három hét után már kóstolgathatjuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést. Ekkorra a citromok héja besötétedik, és felpuhul.
A savanyított citrom a marokkói konyha alapeleme, sok mindenhez használható. A héját vékonyra szeletelve sült húsokhoz, sült halakhoz és friss salátákba keverve, a levét salátaöntetként, vagy vízzel elkeverve üdítő italként is fogyaszthatjuk!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://nourishedkitchen.com/morrocan-preserved-lemons/
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://nourishedkitchen.com/morrocan-preserved-lemons/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése