2014. március 25., kedd

Savanyított citrom


Hozzávalók:
  • Kezeletlen citrom

Elkészítés: 
  1. Vágjuk a citromokat négy részbe.
  2. Szedjük ki a magokat.
  3. Dörgöljük be a citrom felületét jó alaposan sóval. 
  4. Rétegezzük a citromokat egy üvegbe.
  5. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint szépen ellepi a saját leve. Ha mégsem, pótoljuk a levet szűrt vízzel.
  6. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  7. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  8. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  9. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  10. Három hét után már kóstolgathatjuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést. Ekkorra a citromok héja besötétedik, és felpuhul.
A savanyított citrom a marokkói konyha alapeleme, sok mindenhez használható. A héját vékonyra szeletelve sült húsokhoz, sült halakhoz és friss salátákba keverve, a levét salátaöntetként, vagy vízzel elkeverve üdítő italként is fogyaszthatjuk!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

Forrás: http://nourishedkitchen.com/morrocan-preserved-lemons/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése