2014. szeptember 19., péntek

Savanyított kapros cukkini

Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 ek só 
  • Tölgyfa- vagy meggyfalevél (tannintartalmuk miatt roppanós marad a cukkini) - elhagyható






Elkészítés:
  1. Megmossuk és meghámozzuk a cukkinit, majd lereszeljük.
  2. Meghámozzuk a vöröshagymát, és apróra daraboljuk.
  3. A fokhagyma gerezdjeit megpucoljuk, és lereszeljük.
  4. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
  5. Összekeverjük egy tálban az előkészített hozzávalókat, majd besózzuk, és jól átmasszírozzuk.
  6. Nehezéket teszünk a keverékünk tetejére, és állni hagyjuk legalább fél órát, míg levet ereszt.
  7. Amikor levet eresztett, tegyük üvegbe, majd jó alaposan nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
  8. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  9. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  10. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  11. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  12. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése