2014. április 4., péntek

Savanyított egész sárgarépa


Hozzávalók: 

  • Sárgarépa













Elkészítés:
  1. A répákat megpucoljuk, és vékonyabb gerezdekre vágjuk.
  2. Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  3. Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a répagerezdeket.
  4. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a répák a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  5. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  6. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  7. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  8. Három hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A savanyított sárgarépa tökéletes köretnek, vagy akár rágcsának. A Nagyfiam citromos répának hívja, mert savanyú :)



Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

3 megjegyzés:

  1. nincs fantaziam- milyen követ tehetek nehezekként-- de ha zöldseget tennek,akkor az it is felnyomna a viz- ehhez kérek segitseget-- milyen követ hasznaljak--en olvastam,hogy müanyag zacsjkoban vizet tenni az üvegbe is segit-- köszönöm a valaszt

    VálaszTörlés
  2. Ha keresztben teszel a tetejére pluszban zöldséget, akkor már nem nyomja fel.

    VálaszTörlés
  3. A leszorítást így teszem: faspatulát teszek keresztbe az üvegbe és palackot megtöltök vízzel, ami belefér a befőttes üvegbe. EZ EGY NAGYOBB ÜVEGRE PRAKTIKUS/ NAGYOBB A SZÁJA/ Faspatula gyógyszertárban kapható.Káposztára alkalmaztam,mert kell,hogy a lé feljöjjön a tetejére!

    VálaszTörlés