2014. április 18., péntek

Savanyított sült cékla



Hozzávalók: 

  • 9 db közepes cékla
  • 1 ek só
  • 4 ek korábban savanyított zöldség leve (ha nincs, akkor tegyünk hozzá még egy evőkanál sót)
  • 1 bögre víz (2,4 dl)
  • Fűszerek (opcionális): szegfűszeg







Elkészítés:
  1. Távolítsuk el a céklák levelét, és jól mossuk meg őket. Ne hámozzuk meg őket.
  2. Süssük meg a céklákat: 150 fokon 3 órát.
  3. Ha kész, hűtsük le a céklafejeket, és hámozzuk meg őket.
  4. Vágjuk kisebb szeletekre vagy vékonyabb csíkokra a céklát.
  5. Elkészítjük a sós oldatot: 1 bögre vízhez 1-2 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat! Ha maradt korábbról savanyított levünk, azt is felhasználhatjuk (én pl. a retek levét szoktam ilyen célra beáldozni).
  6. Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a céklát (ennél a lépésnél lehet választott fűszert beletenni).
  7. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a cékla a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  8. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  9. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  10. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  11. 3 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A céklának ezen formája nagyon finom és tápláló köretként, de önmagában is kellemes falatozni. Megőrzi édességét, ugyanakkor egy kicsit pikáns lesz, mert csöppet megsavanyodik. Azoknak is bártan ajánlom, akik nem szeretik a savanyú ízt vagy a savanyúságokat. Ráadásul a levéből finom ital készíthető!


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Forrás: http://sharonglasgow.com/2013/01/8-fermented-food-recipes-for-your-health/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése