2014. április 5., szombat

Savanyított gyömbéres répa



Hozzávalók:
  • 450 g sárgarépa
  • 5 cm gyömbér
  • 2 tk só

Elkészítés:
  1. Reszeljük le a sárgarépát és a gyömbért.
  2. Sózzuk be a reszeléket.
  3. Jól masszírozzuk át, és legalább fél órát hagyjuk állni, míg a répa levet nem ereszt.
  4. Tegyük le az üvegbe a hozzávalókat, és nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
  5. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  6. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  7. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  8. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  9. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést. 
Köretnek és csipegetnivalónak is tökéletes!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése