2014. április 5., szombat

Savanyított fűszeres cékla almával


Hozzávalók:
  • 3 nagyobb cékla
  • 3 nagyobb alma
  • 2 egész csillagánizs 
  • 1 tk egész szegfűszeg
  • 1 tk só
  • Korábban savanyított zöldség leve (opcionális)







Elkészítés:

  1.  Hámozzuk meg a céklát, magozzuk ki az almát, majd aprítsuk fel őket. 
  2. A felaprított céklát és almát jól keverjük össze. 
  3. Adjuk hozzá a csillagánizst és a szegfűszeget, majd alaposan keverjük bele a céklás-almás keverékünkbe.
  4. Tegyük le egy üvegbe a hozzávalókat. Időnként hintsük meg sóval, majd folytassuk a lerakást.
  5. Ha kész, nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. 
  6. Öntsük fel a korábban savanyított zöldség (pl. retek) levével, vagy szűrt vízzel.
  7. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az étel a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  8. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  9. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre.
  10. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  11. Öt nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
  12. Fogyasztás előtt távolítsuk el az ánizs- és szegfűszeg szemeket, majd turmixoljuk össze a céklát és az almát.

Nagyon finom, fűszeres püré a végeredmény! Hidegtálhoz, sültekhez, de önmagában is fenséges! 


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése