2014. május 4., vasárnap

Piros pöttyös savanyú


Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej káposzta 
  • 1 db kápia paprika
  • Só 
  • Fűszerek: babérlevél, szemes feketebors, egész köménymag

Elkészítés:
  1. Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd legyaluljuk, vagy aprítógép segítségével vékonyra szeleteljük.
  2. Besózzuk, és jól átmasszírozzuk.
  3. Legalább fél órát állni hagyjuk, míg a káposzta levet nem ereszt.
  4. A kápia paprikát megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
  5. A káposztába belekeverjük a paprikát és a fűszereket.
  6. Tegyük le az üvegbe a hozzávalókat.
  7. Nyomkodjuk le pl. nyújtófa végével, vagy bármilyen más, alkalmas eszközzel. Mire végzünk, rendszerint a saját leve is szépen ellepi. Ha mégsem, pótoljuk a levet a megmaradt folyadékból, melyet korábban a masszírozásból és az állásból nyertünk.
  8. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a nyersanyag a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája)
  9. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét. mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  10. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  11. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  12. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

Forrás: http://www.termelotol.hu/hirek/savanyu-kaposzta-keszitese-hazilag-hordos-kaposzta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése