2014. május 9., péntek

Savanyított zöldspárga

Hozzávalók: 

  • 1 csomag zöldspárga
  • 1 tk mustármag
  • 1 db babérlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma










Elkészítés:
  1. A spárgákat megmossuk, és levágjuk a fás végeit.
  2. Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  3. Tegyük le az üvegbe a spárgákat.
  4. Nyomkodjuk közé a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és a mustármagokat.
  5. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a spárgák a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  6. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  7. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  8. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  9. Egy hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A savanyított zöldspárga tökéletes köretnek, vagy akár rágcsának.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése