Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 ek curry
- 1 ek pirospaprika vagy chili
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk kurkuma
- 3 gerezd fokhagyma
- Só
Elkészítés:
- A karfiolt megmossuk, és apró rózsákra daraboljuk.
- A fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, és összetörjük vagy apróra reszeljük.
- Keverjük össze a karfiolrózsákat és a fokhagymadarálékot.
- Elkészítjük a fűszeres-sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat! Ha lehűlt, adjuk hozzá a pirospaprikát vagy chilit, a curryt és a kurkumát.
- Keverékünket tegyük üvegbe, majd öntsük rá az elkészített fűszeres levet.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- Egy hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Az elkészült fűszeres karfiolfalatkák tökéletes köretek, sült kolbászhoz próbáltuk, mennyei!!
Megjegyzés:
előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó
ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://www.deliciousobsessions.com/2012/07/52-weeks-of-bad-a-bacteria-week-28-indian-spiced-lactofermented-cauliflower-a-recipe-review/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése