- 3 kisebb cukkini
- 3 kisebb tök
- 5 gerezd fokhagyma
- 2-4 evőkanál curry fűszerkeverék
- Só
- Tölgyfa- vagy meggyfalevél (tannintartalmuk miatt roppanós marad a cukkini és a tök) - elhagyható
Elkészítés:
- A cukkinit és tököt megmossuk, majd vékony (fél-egy centis) szeletekre vágjuk.
- A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk, esetleg le is reszelhetjük.
- Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
- Keverjük el a curry fűszerkeveréket a sós oldattal.
- Rétegezzünk: tegyünk le egy réteg cukkinit, majd majd egy réteg tököt. A rétegek közé helyezzünk fokhagymaszeleteket.
- Öntsük rá a bekevert folyadékot!
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- 2 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Kiváló köret sült húsok mellé!
Megjegyzés:
előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó
ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://www.deliciousobsessions.com/2012/08/52-weeks-of-bad-a-bacteria-week-30-lactofermented-curried-squash-and-zucchini/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése