Hozzávalók:
- 5 db viszonylag karcsú (kb. 1 cm széles) rebarbara szára
- 2 tk szegfűszeg
- Só
Elkészítés:
- A rebarbarát megmossuk, a végeit levágjuk, és kisebb darabokra szeleteljük. Meg is lehet hámozni, de nem kötelező.
- Elkészítjük a sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el.
- A rebarbarát jó szorosan üvegbe tesszük.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- 2 hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nagyon finom, zamatos falatkák a végeredmény!!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése