2014. március 21., péntek

Savanyított retek

Hozzávalók: 

  • Hónapos retek
  • Víz
  • Fűszerek (opcionális): édeskömény, chili pehely, friss zöldfűszerek, fokhagyma gerezdek





Elkészítés:
  1. A retket megmossuk és felszeleteljük.
  2. Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  3. Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a retekszeleteket (ennél a lépésnél lehet választott fűszert beletenni).
  4. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a retekszeletek a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  5. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  6. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  7. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  8. 3 nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A retekszeletek az erjedés során kissé megpuhulnak, azonban semleges ízüket megőrzik, ezért jót tesz nekik a fűszerezés. Mi a szimplán sós változatát fasírthoz fogyasztjuk.


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt. 

Forrás: Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése