2015. január 25., vasárnap

Savanyított fűszeres sárgarépa


Hozzávalók: 
  • Sárgarépa
  • Friss kapor
  • Fokhagyma


Elkészítés:
  1. A répákat megpucoljuk, és vékonyabb szeletekre vagy hasábokra vágjuk.
  2. A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
  3. A kaprot megmossuk. 
  4. Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  5. Jó szorosan nyomkodjuk le az üvegbe a répaszeleteket, a fokhagyma gerezdjeit és a kaprot.
  6. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg teljes tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  7. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  8. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  9. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  10. Három hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A savanyított fűszeres sárgarépa tökéletes köretnek, vagy akár rágcsának. 

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése