- 1 csomag zöldspárga
- 1 tk mustármag
- 1 db babérlevél
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Só
Elkészítés:
- A spárgákat megmossuk, és levágjuk a fás végeit.
- Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
- Tegyük le az üvegbe a spárgákat.
- Nyomkodjuk közé a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és a mustármagokat.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy a spárgák a folyadék felszíne alatt maradjanak (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- Egy hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
A savanyított zöldspárga tökéletes köretnek, vagy akár rágcsának.
Megjegyzés:
előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó
ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk
kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell
kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen
marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem
sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése