Hozzávalók:
- Cukkini
- Só
- Curry, kurkuma, oregánó
Elkészítés:
- Megmossuk a cukkinit, és hosszában egy zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk.
- Elkészítjük a fűszeres-sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el, majd hozzáadjuk a curryt, kurkumát, és a szárított (vagy még jobb, ha friss) oregánót.
- Ráöntjük az üveg tartalmára a fűszeres-sós oldatot úgy, hogy teljesen ellepjen mindent, ne maradjon kilógó rész, ugyanakkor egy-két ujjnyi szabad hely maradjon az üveg tetején.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Kedves Nóra!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy az így elkészült savanyúság prebiotikus lesz?
Köszönöm a választ! :)
Kedves Zsuzsanna! Prebiotikumok foleg a csicsokaban es a hagymafelekben talalhatoak, igyhat ha hagymat is teszunk a cukkini melle, akkor igen a valaszom :)
VálaszTörlés