Hozzávalók:
- Kígyóuborka
- Vöröshagyma
- Zöldspárga
- Fokhagyma
- Friss kapor
- Só
- Szemes bors, koriandermag
Elkészítés:
- Az uborkát megmossuk, és negyedekre vágjuk.
- A zöldspárgát is megmossuk, és levágjuk a fás részeket.
- A vöröshagymát megpucoljuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk.
- A fokhagyma gerezdjeit megpucoljuk.
- A kaprot megmossuk, majd lecsepegtetjük.
- Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter szűrt vagy tisztított vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el. Ha nincs tisztított vizünk, forraljuk fel a vizet, majd hűtsük le. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
- Jó szorosan pakoljuk le a zöldségeket az üvegbe, majd öntsük rá a már elkészített sós oldatot, úgy, hogy az teljesen lepje el, de maradjon egy-két ujjnyi hely az üveg tetején.
- Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg teljes tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
- Öt nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nagyon finom köret!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Forrás: http://www.christinamarsigliese.com/2011/06/homemade-pickles-galore.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése