Hozzávalók:
- 1 kisebb cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- Néhány szár friss kakukkfű
- Só
- Tölgyfa- vagy meggyfalevél (tannintartalmuk miatt roppanós marad a cukkini) - elhagyható
Elkészítés:
- Megmossuk a cukkinit, és hosszában egy zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk.
- A fokhagymagerezdet megpucoljuk, és vékonyra szeleteljük.
- A kakukkfüvet megmossuk.
- A cukkiniszeleteket körbe-körbe rakosgatjuk egy szélesebb üveg alján. A rétegek közé tűzdeljük a kakukkfüvet és a vékonyra szelt fokhagymaszeleteket.
- Elkészítjük a sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el.
- Ráöntjük az üveg tartalmára a sós oldatot úgy, hogy teljesen ellepjen mindent, ne maradjon kilógó rész, ugyanakkor egy-két ujjnyi szabad hely maradjon az üveg tetején. Ha elég szorosan raktuk le a cukkinit spirál alakban, külön nehezékre nem is lesz szükség.
- Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
- Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
- Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
- Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes!
Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése