2014. augusztus 30., szombat

Savanyított fűszeres karfiol


Hozzávalók: 

  • 1 kisebb fej karfiol  
  • 1 ek curry 
  • 1 ek pirospaprika vagy chili
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk kurkuma  
  • 3 gerezd fokhagyma 

Elkészítés:
  1. A karfiolt megmossuk, és apró rózsákra daraboljuk.
  2. A fokhagyma gerezdjeit meghámozzuk, és összetörjük vagy apróra reszeljük.  
  3. Keverjük össze a karfiolrózsákat és a fokhagymadarálékot.
  4. Elkészítjük a fűszeres-sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat! Ha lehűlt, adjuk hozzá a pirospaprikát vagy chilit, a curryt és a kurkumát.
  5. Keverékünket tegyük üvegbe, majd öntsük rá az elkészített fűszeres levet.
  6. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  7. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  8. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  9. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  10. Egy hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Az elkészült fűszeres karfiolfalatkák tökéletes köretek, sült kolbászhoz próbáltuk, mennyei!!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Forrás: http://www.deliciousobsessions.com/2012/07/52-weeks-of-bad-a-bacteria-week-28-indian-spiced-lactofermented-cauliflower-a-recipe-review/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése