2014. augusztus 14., csütörtök

Savanyított bazsalikomos cukkini

Hozzávalók:

  • 3 közepes méretű cukkini 
  • 1 egész fej fokhagyma
  • Bazsalikom levelek
  • Tölgyfa- vagy meggyfalevél (tannintartalmuk miatt roppanós marad a cukkini) - elhagyható




Elkészítés:

  1. A cukkiniket megmossuk, majd vékony (fél-egy centis) szeletekre vágjuk.
  2. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk.
  3. A bazsalikom, valamint a tölgyfa vagy meggyfa leveleit is átmossuk.
  4. Elkészítjük a sós oldatot: fél liter vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el úgy, hogy kissé felmelegítjük a vizet, majd lehűtjük. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat!
  5. Az összes hozzávalót jó szorosan üvegbe tesszük. Rétegezzünk: cukkini, majd fokhagyma, bazsalikomlevél és így tovább.
  6. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  7. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  8. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  9. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  10. 2 nap után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Kiváló köret sült húsok mellé!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Forrás: http://fearlesseating.net/how-to-make-lacto-fermented-summer-squash-and-zucchini-pickles/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése