2015. május 24., vasárnap

Savanyított currys cukkini



Hozzávalók:
  • Cukkini
  • Curry, kurkuma, oregánó
Elkészítés:
  1. Megmossuk a cukkinit, és hosszában egy zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk.
  2. Elkészítjük a fűszeres-sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el, majd hozzáadjuk a curryt, kurkumát, és a szárított (vagy még jobb, ha friss) oregánót.
  3. Ráöntjük az üveg tartalmára a fűszeres-sós oldatot úgy, hogy teljesen ellepjen mindent, ne maradjon kilógó rész, ugyanakkor egy-két ujjnyi szabad hely maradjon az üveg tetején.
  4. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  5. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  6. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  7. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  8. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes! 


Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Nóra!

    Érdeklődni szeretnék, hogy az így elkészült savanyúság prebiotikus lesz?

    Köszönöm a választ! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsanna! Prebiotikumok foleg a csicsokaban es a hagymafelekben talalhatoak, igyhat ha hagymat is teszunk a cukkini melle, akkor igen a valaszom :)

    VálaszTörlés