2015. május 18., hétfő

Savanyított fűszeres fokhagyma


Hozzávalók: 

  • Fokhagyma
  • Babérlevél, oregánó, kurkuma

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk a fokhagymát.
  2. Elkészítjük a fűszeres-sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el, majd hozzáadjuk a kurkumát és a szárított (vagy még jobb, ha friss oregánót).
  3. A gerezdeket és a babérleveleket tegyük szorosan üvegbe, és öntsük rá a fűszeres-sós oldatot.
  4. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  5. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  6. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  7. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  8. Egy hét után kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Addiktív! :)

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése