2015. május 24., vasárnap

Savanyított hagymás zöldspárga uborkával


Hozzávalók:
  • Kígyóuborka
  • Vöröshagyma
  • Zöldspárga
  • Fokhagyma
  • Friss kapor
  • Szemes bors, koriandermag

Elkészítés:

  1. Az uborkát megmossuk, és negyedekre vágjuk.
  2. A zöldspárgát is megmossuk, és levágjuk a fás részeket.
  3. A vöröshagymát megpucoljuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk.
  4. A fokhagyma gerezdjeit megpucoljuk.
  5. A kaprot megmossuk, majd lecsepegtetjük. 
  6. Elkészítjük a sós oldatot: 1 liter szűrt vagy tisztított vízhez 1 evőkanálnyi sót keverünk el. Ha nincs tisztított vizünk, forraljuk fel a vizet, majd hűtsük le. Vigyázat! Ha túl melegen (forrón) használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat! 
  7. Jó szorosan pakoljuk le a zöldségeket az üvegbe, majd öntsük rá a már elkészített sós oldatot, úgy, hogy az teljesen lepje el, de maradjon egy-két ujjnyi hely az üveg tetején. 
  8. Tegyünk egy nehezéket a tetejére, hogy az üveg teljes tartalma a folyadék felszíne alatt maradjon (ez lehet egy kő, faág, vagy egy vastagabb gyökeres zöldség darabkája).
  9. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  10. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  11. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, vagy sós oldattal, ha idő közben fogyna.
  12. Öt nap után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.

Nagyon finom köret!

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Forrás: http://www.christinamarsigliese.com/2011/06/homemade-pickles-galore.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése