2015. május 18., hétfő

Savanyított kakukkfüves cukkini


Hozzávalók: 

  • 1 kisebb cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Néhány szár friss kakukkfű
  • Tölgyfa- vagy meggyfalevél (tannintartalmuk miatt roppanós marad a cukkini) - elhagyható
Elkészítés: 
  1. Megmossuk a cukkinit, és hosszában egy zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk.
  2. A fokhagymagerezdet megpucoljuk, és vékonyra szeleteljük.
  3. A kakukkfüvet megmossuk.
  4. A cukkiniszeleteket körbe-körbe rakosgatjuk egy szélesebb üveg alján. A rétegek közé tűzdeljük a kakukkfüvet és a vékonyra szelt fokhagymaszeleteket.
  5. Elkészítjük a sós oldatot: fél liter szűrt vízhez 1 teáskanálnyi sót keverünk el.
  6. Ráöntjük az üveg tartalmára a sós oldatot úgy, hogy teljesen ellepjen mindent, ne maradjon kilógó rész, ugyanakkor egy-két ujjnyi szabad hely maradjon az üveg tetején. Ha elég szorosan raktuk le a cukkinit spirál alakban, külön nehezékre nem is lesz szükség.
  7. Nem szükséges teljesen rázárni a tetejét, mert akkor nem tudnak távozni a folyamat során keletkező gázok.
  8. Helyezzük az üveget sötét, szobahőmérsékletű helyre, és tegyünk alá tálcát, mert kifolyhat.
  9. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna.
  10. Egy hét után naponta kóstolgassuk, és mikor már ízlésünknek megfelelő, tegyük hűtőbe, így lelassítjuk az erjedést.
Nemcsak kóstolóba, de köretnek, reggeli és főétel mellé is tökéletes! 

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a folyadék teteje és az esetlegesen kilógó ételdarabok egy idő után penészedni kezdenek, ilyenkor ne essünk kétségbe! Távolítsuk el a megromlott részt, de az egészet ezért nem kell kidobni, a folyadék alatt lévő zöldség ugyanis tiszta, érintetlen marad. Ha bármikor romlott, rossz szagot észlelünk az üvegből, akkor nem sikerült a fermentálás, sajnos ki kell dobnunk az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése