2014. március 25., kedd

Kókuszjoghurt


Hozzávalók:
  • 1liter zsíros kókusztej, vagy esetleg más magtej 
(a bolti krémszerű tejeket nyugodtan lehet higítani, a cél, hogy egy testesebb tejet kapjunk, amely házi készítésű kókusz- és magtejből is elérhető)

  • 1 kapszula vagy 1 adagolópohár probiotikum, melyek a következő baktériumtörzseket tartalmazzák: 
- Lactobacillus bulgaricus
- Streprococcus thermophilus

és további előny, ha van még benne Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus is.

  • sűrítéshez:1-2 ek zselatin, pektin vagy agar-agar

Elkészítés:
  1. Öntsük a kókusztejet egy lábasba.
  2. Hevítsük fel 82 fokra, majd hűtsük le 43 fokra.
  3. Ha sűríteni szeretnénk (nem szükséges, ha elég zsíros a tejünk), melegítsük fel a vizet, és keverjük el a sűrítéshez használt alapanyagunkat, majd adagoljuk a kókusztejhez.
  4. Adjuk hozzá a probiotikumot.
  5. Tartsuk a kókusztejet 43 fokon 8-12 órát. E célból tehetjük lassú főzőbe, termoszba, joghurtkészítő gépbe vagy aszalógépbe is. Akinek egyik sem áll rendelkezésre, tegye radiátorra törölközőbe csavarva, így kicsit tovább tart a folyamat, de ugyanúgy sikeres lesz (saját tapasztalat). 
  6. Akkor lesz kész, ha már jó sok savó keletkezett az alján (lásd a fenti képen).
  7. Tegyük hűtőbe. A hőmérséklet csökkenésétől valamennyire magától is besűrűsődik. Ha ivójoghurtot szeretnénk, közvetlenül az erjesztés után fogyasszuk.
  8. 2-3 napot biztonsággal tarthatjuk a hűtőben.
Gyümölccsel elkeverve, de önmagában is nagyon finom! Teljesen olyan íze van, mint az eredeti natúrjoghurtnak, a kókusz nem érződik benne.  


Hisztamin intoleranciával rendelkezőknek csak óvatosan: a Lactobacillus bulgaricus baktériumtörzs, ami a joghurtkészítéshez elengedhetetlen, növeli a hisztaminszintet.

Források: 
Jill Ciciarelli: Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
http://tasty-yummies.com/2014/06/03/how-to-make-coconut-milk-yogurt/
https://www.bulletproofexec.com/why-yogurt-and-probiotics-make-you-fat-and-foggy/

4 megjegyzés:

  1. Kedves Nóra!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy nem szoktál mézet bele tenni, mert mindenfelé azt olvasom, hogy kell bele a bacik szaporodásához..
    Köszi előre is aválaszt Kiss Mónika

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nem szoktam mézet rakni bele (mert én nem ehetem), de akinek belefér, az nyugodtan adjon hozzá valamennyit, jót tesz a baktériumok szaporodásának, ahogy írod ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nem szoktam mézet rakni bele (mert én nem ehetem), de akinek belefér, az nyugodtan adjon hozzá valamennyit, jót tesz a baktériumok szaporodásának, ahogy írod ;)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nóra!
    A lányaim nem ehetnek,ihatnak kókuszos, illetve olajos magvakból készült dolgokat. Szerinted rizstejszínből vagy kölesből is el lehetne készíteni a joghurtot?
    Köszönöm válaszodat!
    Brigitta

    VálaszTörlés